1
Alege proiect
2
Detalii pagină
3
Personalizează
4
Pagină creată
Alege un obicei din cele recomandate, sau alege Alt obicei dacă nu se potrivesc niciunul.

Prin participarea ta vei susține

Proiectul

Construim primul Centru de Diagnostic Precoce si Tratament Intensiv pentru bebeluşii identificaţi la risc de a dezvolta autism şi familiile lor: Centrul Mifne România

 

Sunt tot mai mulți părinți care trăiesc respingere, frică, neputință alături de copilul lor care nu-i priveşte, nu le zîmbeşte şi evită îmbrăţişarea lor. Autismul împiedică ataşamentul firesc dintre copii şi părinţi.

 

Organizația

ASOCIAŢIA PUNCT DE COTITURĂ ÎN AUTISM TIMPURIU

Cine suntem?

Suntem Asociaţia Punct de Cotitură în Autism Timpuriu (APCAT), din Piatra Neamţ, care dezvoltă pe teritoriul României proiectul Mifne România ce presupune aducerea, din Israel, a unei metode unice de diagnostic precoce şi tratament intensiv în autism timpuriu, incluzând în procesul terapeutic întreaga familie. Suntem o echipă inimoasă şi dedicată care întâmpină la răscruce de drumuri familiile cu bebeluşi aflați la risc de a dezvolta autism.

Povestea Mifne

Psihoterapeutul Sînziana Burcea, iniţiatorul proiectului Mifne România, preşedintele APCAT, a avut șansa să fie selectată să însoțească o familie de români în Israel, pentru tratament de specialitate în autism în anul 2006. Atunci a întâlnit-o pe dr. Hanna Alonim, fondator şi director al Centrului Mifne din Israel. Experiența din acel stagiu de practică a fost transformatoare pentru Sînziana, întelegând că abordarea terapeutică practicată cu succes în Israel produce schimbarea vieţii familiilor atât de greu încercate. Atunci s-a născut visul pentru România, aducerea metodei Mifne!

Proiectul Mifne România

Proiectul se derulează prin Asociaţia Punct de Cotitură în Autism Timpuriu, organizaţie non-profit înfiinţată la începutul anului 2021, în oraşul Piatra Neamţ, având misiunea de a îmbunătăţi calitatea vieţii familiilor care au bebeluşi identificaţi la risc de a dezvolta autism.

În colaborare cu Centrul Mifne Israel, acredităm în România primul centru de diagnostic precoce şi tratament intensiv timpuriu pentru sugarii identificaţi la risc de a dezvolta autism şi familiile lor – Centrul Mifne România.

Metoda Mifne, unică în lume prin abordare şi complexitate, intervine sub vârsta de doi ani a bebeluşului aflat la risc de a dezvolta autism. Centrul Mifne din Israel este lider mondial în identificarea semnelor timpurii în autism. Este primul institut de cercetare la nivel mondial care tratează sugari din întreaga lume. Abordarea unică, bazată pe teoria ataşamentului, include în procesul terapeutic al bebeluşului întreaga familie. 

Motivaţia proiectului Mifne România

Timp de decenii părinții copiilor cu autism din întreaga lume au declarat că nu au observat semnele timpurii ale autismului în primul an de viață al bebelușului lor. Ei au observat simptomatologia autistă în jurul vârstei de trei ani, când intervențiile terapeutice specifice pot DOAR ameliora tabloul simptomatologic, autismul producând efecte ireversibile, dramatice pe termen lung. 

Plasticitatea creierului din primii ani de viață oferă un potențial pentru o intervenție terapeutică de succes, care poate schimba conexiunea neuronală într-o direcție adecvată pentru sugarii aflați la risc de a dezvolta autism, dacă se intervine timpuriu. (Hanna Alonim. Journal of Infant, Child, and Adolescent Psychotherapy, 2013)

Problema identificată pe glob

Creșterea semnificativă a cazurilor de autism în lume a dus la acordarea unei atenții sporite impactului pe care autismul îl manifestă la nivel de nucleu familial dar şi la nivel de comunitate. Rezultatele celor mai recente studii aduc speranţă. „Reducerea decalajului dintre detectare precoce, evaluare și intervenție este crucială pentru viitorul oricărui copil expus riscului de a dezvolta autism.” – dr. Hanna Alonim